Med en ytterdörr med fönster blir hallen mer inbjudande

16 december 2021 jonas olsson

Ytterdörren har precis som fönstren stor betydelse för husets utseende. Men med en bra ytterdörr sparar man också energi och sänker sina uppvärmningskostnader. Viktigt är det även med en gedigen ytterdörr med bra lås för att försvåra inbrott. Då känner man sig också mer trygg och slipper oroa sig om man ska åka bort en längre tid.

När man väljer ny ytterdörr till huset brukar man utgå från arkitekturen och välja en dörr som passar med huset och fönstren. På nyare hus i modern design kan det många gånger passa med en mer stilren och diskret dörr, medan det på lite äldre hus gärna får vara en ytterdörr som står ut lite och nästan drar uppmärksamheten till sig. På så vis blir ytterdörren också mer inbjudande och välkomnande. Exempelvis så kan man välja en ytterdörr med fönster. Då upplevs själva hallen som större, och den blir ljusare. Särskilt stor effekt får det om hallen helt saknar fönster.

 

image

 

Välj en ytterdörr med lågt u-värde

Det finns flera saker som kan vara bra att tänka på för den som ska köpa ny ytterdörr till huset. Viktigt är att välja en dörr som har ett lågt u-värde och som är välisolerad. Bor man nära en mer trafikerad väg kan det vara bra att välja en ytterdörr som även isolerar bra mot trafikbuller och andra oljud. Det givna materialvalet för de flesta som ska köpa en ytterdörr är trä. 

Men för att en trädörr ska klara att stå emot väder och vind gäller det att välja en dörr av bra virke. Då får man en ytterdörr som kan hålla i stort sett hur länge som helst, bara man underhåller och målar om den när det behövs. Det finns också trädörrar som på utsidan är klädda med aluminium vilket gör dörrarna i stort sett underhållsfria.

 

Fler nyheter