Österlen – en pärla i sommarsverige

Har du någon gång besökt Österlen? Det natursköna lantliga området i sydöstra Skåne? Här finns en massa vacker natur och pittoreska samhällen, vissa utefter kusten. Om du inte redan varit här är det ett spännande ställe att fundera på till nästa semester, eller nästa långweekend.

Många väljer att besöka Österlen på sommaren, och befolkningen i hela området ökar väsentligt under sommarhalvåret. Under den tiden arrangeras också en hel del olika evenemang, bland annat flera konstnärliga och musikaliska tillställningar. Många med lokala konstnärer, då många personer från exempelvis Stockholms kultur- och konstnärsliv bor hela eller delar av året här.

 

 

Kivik

Ett av de pittoreska kustsamhällena i Österlen är Kivik, en gammal fiskeby som numera har utvecklats till en semesterort. Här finns fina stränder och allt annat som kännetecknar en semesterort. Kivik är dessutom centrum för äppelodlingen i området, och de flesta känner igen namnet Kiviks musteri. Fiske är fortfarande en aktiv näring här på ”ålakusten”, som kusten här i norra Österlen brukar kallas. Om du ska välja endast en ort att besöka när du kommer till Österlen är Kivik ett bra val. Mysigare stad är det svårt att hitta. Det finns flera trevliga hotell i Kivik, som ytterligare kan höja upplevelsen av ditt besök.

Lite mer om området

Något som gör det här området speciellt är att det ligger i växtzon 0 till 1. Det gör att det går att odla även mera exotiska frukter och träd. Här växer valnötsträd, mandelträd och persikoträd. Goda år kan man skörda mogna persikor från ett persikoträd i trädgården till Österlens museum. De gynnsamma odlingsförhållandena gör att det finns lokala produkter av väldigt god kvalitet. Vissa restauranger och hotell i Kivik utnyttjar detta till att laga underbar mat med lokala råvaror, till exempel Blåsingsborg.

Här arrangeras Kiviks marknad varje år, och även äppelmarknaden i Kivik. Båda är väl värda ett besök.