Så hittar du den rätta parfymen

16 mars 2019 Matilda Sjöqvist
Så hittar du den rätta parfymen

Det finns en stor press när det kommer till att hitta den rätta parfymen, särskilt om man är lite yngre och det är första gången man ska börja använda parfym. Man vill ju inte lukta som någon annan, utan hitta sin unika doft, och inte heller lukta för mycket. Det är en svår balans och man får prova sig fram en del innan man hittar den doft och mängd som passar en själv. För alla dofter reagerar olika på ens egen hud och ingen parfym luktar likadant på två olika personer. Så, den doft som din kompis har kanske inte alls luktar likadant på dig.

Om du är ute efter att hitta den perfekta parfymen som ska bli din signaturdoft får du vara beredd att lägga ned ganska mycket tid. Du kan till exempel börja med att se de stora utbudet av parfymer här och se om det är någon som verkar passande. Det kanske kan verka som en bra idé att gå och provlukta på några olika parfymer för att känna efter vilken som luktar gott. Men faktum är att du alltid måste testa parfymen direkt på huden för att få en rättvis bild av doften, och du behöver dessutom bära den i ett par timmar för att känna hur doften ändras under dagen. Kanske är parfymen som du blev så förtjust i kanske inte alls likadan i doften efter ett par timmar.

Ifall du är i en affär och provar olika parfymer, tänk på att ta en ny testlapp för varje parfym du ska lukta på. Om du sprayar på samma blir det i princip omöjligt att känna en enskild doft. Det är alltså ganska mycket jobb med att hitta en parfym som man gillar, så det gäller att man är utrustad med en stor portion tålamod dessutom.

Fler nyheter