Spelets makt på individen

23 april 2019 Desirée Wahlhed
Spelets makt på individen

Att spelproblem är ett riktigt och allvarligt problem råder det ingen tvekan om. Länsstyrelsen Skåne uppmärksammar exempelvis en studie som gjorts av Folkhälsomyndigheten, av den framgår det bland annat att ungefär 31 000 personer har så pass stora problem att de kan klassas som beroende. Det handlar i huvudsak om spel om pengar, vilket även har kommit att bli en folkhälsofråga i Skåne – såväl på individnivå som på samhällsnivå. Individen lockas allt djupare och djupare in i spelvärlden och detta medför en rad konsekvenser för allt från familj och vänner till ekonomin och samhället. 

 

Samhället vi lever i idag blir alltmer digitaliserat och för varje dag som går utvecklas något nytt inom elektroniken, något bättre och smartare. Tack vare elektronikens utveckling kan vi kommunicera med varandra hur lätt som helst, genom något så enkelt som en app. Bakom elektronikens framgång vilar dock ett par nackdelar, varav en nackdel är att vi nästan kommunicerar mer med varandra via sociala medier och spel, än vad vi gör när vi umgås med varandra i verkligheten – ansikte mot ansikte. Våra mobiltelefoner är i princip fastklistrade i våra händer, vilket inte sällan har att göra med känslan av att alltid behöva vara uppkopplad, lättillgänglig och uppdaterad om de allra senaste nyheterna. I spelvärlden är det dessutom möjligt att spela online och i lag, samtidigt som man kommunicerar med andra från olika delar av världen – allt som behövs är ett par hörlurar med mikrofon.

Det kommer ständigt nya spel och uppdateringar, allt från gambling-hemsidor till datorspel och mobilspel. Och så fort det släpps ett nytt spel eller en ny bana ska det testas och diskuteras i diverse diskussionsforum. Att kunna spela hemifrån från sin datorstol eller halvliggandes i soffan, istället för att behöva gå till ett fysiskt casino eller spelhall kan kanske å ena sidan kännas bekvämt och nästan lite lyxigt, men å andra sidan kan det bidra till alldeles för mycket stillasittande. Och om spelandet går till överdrift, det vill säga om vardagen blir så pass lidande att man glömmer bort att både sova och äta ordentligt, kan det leda till flera hälsorisker. Med tanke på att man inte kan gå från datorn hur som helst när man spelar online, är det dessutom inte helt ovanligt att man har någon form av läsk eller snacks vid datorn – som i sin tur också har en påverkan på hälsan.

 

Enligt forskning bör man röra på sig minst 30 minuter/dag för att främja en god och sund hälsa, då det bidrar till bland annat: 1) förbättrad blodcirkulation, 2) rörligare leder, 3) mer energi. Forskning visar också på att fysisk aktivitet kan motverka sjukdomar såsom diabetes typ 2 – att minska stillasittandet är alltså oerhört viktigt. Datorspel, tv-spel och gambling-spel innebär ett mycket stillasittande beteende, framförallt för de som har spelproblem. Bor du i Skåne? Och misstänker du att du själv eller någon i din närhet kan ha ett spelproblem? Då kan du få hjälp! Låt inte ditt spelande gå över styr och utveckla ett beroende – var snäll mot dig själv och ta hand om din hälsa.

Fler nyheter