Grå starr – vad är det?

20 oktober 2022 Camilla Holmgren

editorial

Grå starr är en synrubbning som beror på att linsen i ögat blivit grumlig. Det kan drabba personer i alla åldrar, men är vanligare bland personer över 65 år. I denna text kommer vi att beskriva vad grå starr är, vad du bör tänka på när det gäller behandling av grå starr och hur en behandling utförs. Vi kommer också att berätta vad du kan förvänta dig om du har drabbat grå starr och varför det är viktigt att behandla grå starr.

Beskrivning av grå starr

Grå starr, även kallat katarakt, är en grumling av linsen i ögat. Det kan orsaka suddig syn och göra det svårt att se. Katarakt utvecklas vanligtvis långsamt och kan behandlas med kirurgi.

Du bör ta hänsyn till flera faktorer när du bestämmer dig för om du ska behandla grå starr eller inte. Dessa inkluderar svårighetsgraden av dina symtom, din ålder och din allmänna hälsa. Operation rekommenderas vanligtvis för personer som har grå starr som orsakar betydande synproblem.

grå starr

Behandling

Kataraktoperation är ett relativt enkelt ingrepp som utförs i öppen vård. Under ingreppet avlägsnas den grumliga linsen och ersätts med en konstgjord lins. Återhämtningen efter en kataraktoperation är vanligtvis snabb, och de flesta upplever betydande förbättringar av synen.

Vad händer om du får grå starr?

Om du har grå starr kan du förvänta dig att få suddig syn. Du kan också ha svårt att se på natten eller i svag belysning. Om det inte behandlas kan grå starr så småningom leda till blindhet. Kataraktkirurgi är dock ett säkert och effektivt sätt att behandla grå starr och förbättra synen.

Katarakt är ett vanligt tillstånd som kan orsaka allvarliga synproblem. Det är viktigt att få behandling för grå starr så snart som möjligt för att förhindra synförlust. Du kan boka en behandling hos till exempel LameraMedical, för att snabbt bli av med din grå starr.

Fler nyheter