Sälj era oanvända smycken

17 augusti 2020 jonas olsson

Letar man lite extra pengar till semesterkassan kan det vara en god idé att samla ihop sina gamla oanvända smycken som ligger och skräpar. Kanske har man i sina ägor gamla konfirmationssmycken som man aldrig använt eller ringar som inte längre passar. I stället för att låta dem ligga oanvända och samla damm kan man sälja dem.

Att sälja silver och guld kan inbringa en hel del oväntade pengar. Men det gäller att vända sig till en rätt uppköpare annars kan man lätt bli lurad. 

 

Ibland är det bäst att sälja på auktion

Det första man kan göra om man vill sälja silver och guld är att värdera smyckena hos den lokala guldsmedsbutiken i området. De brukar kunna hjälpa till med att värdera smycken och berätta om de har ett andrahandsvärde och bör säljas på auktion eller om man bara kan få betalt för själva metallen.

I så fall kommer smyckena att smältas ner för att sedan vändas i tillverkningen av nya. Detta brukar inbringa mindre pengar än om smyckena har ett andrahandsvärde och kan säljas på auktion. 

 

 

Se upp för dolda avgifter

Att sälja sina gamla smycken till en vanlig guldsmedsaffär brukar dock inbringa mindre pengar än om man vänder sig till rätt uppköpare. Det finns många företag som köper upp silver och guld och priserna de erbjuder kan variera en hel del. Därför ska man vända sig till mer än en uppköpare.

Kanske värderar de också smyckena olika och någon missar att en sten i en ring faktiskt är värdefull. Vissa uppköpare har även dolda kostnader så högst pris behöver inte betyda bäst pris i slutändan. Be därför alltid om att få ett totalpris inklusive alla kostnader. En seriös uppköpare berättar också om de tror att smyckena inbringar mer om de säljs på auktion och ofta kan dessa företag erbjuda att auktionera ut smyckena. 

Fler nyheter